Medische pedicure

Reumatische voet

Voor mensen die last hebben van een of meerdere vormen van reuma of reumatische aandoeningen, is het belangrijk om de voeten te laten verzorgen door een pedicure met aantekening reumatische voet, of aantekening risicovoeten.

De voeten van reumapatiënten zijn vaak extra gevoelig door diverse soorten ontstekingen (zoals gewrichts- en slijmbeursontstekingen), slijtage en/of standveranderingen. De pedicure met de juiste aantekening houdt hier rekening mee, en weet waar die op moet letten.

Vaak hebben mensen met reuma te maken met (overmatig) eeltvorming en likdoorns. Dit kan o.a. te maken hebben met de veranderde stand van voeten en/of tenen, de schoenen die niet goed passen, of het vetweefsel onder de bal van de voet dat dunner wordt of verschuift. Ook komen er vaak nagelafwijkingen voor bij reumapatiënten, zoals o.a.: verkleuringen, verdikte nagels, dunne nagels, brokkelige nagels, eeltvorming onder de nagels, ruwe, gespleten nagels.

Wanneer u bij mij komt voor een pedicurebehandeling noteer ik alles tijdens de anamnese, onderzoek en screening die ik uitvoerig doe bij een eerste bezoek. Vervolgens worden uw voeten behandeld en geef ik waar nodig adviezen, ook over uw schoenen en (indien mogelijk) uw dagelijkse voetverzorging.

Diabetische voet

De voeten van diabetes patiënten kunnen namelijk extra kwetsbaar zijn en hierdoor is een speciale behandeling geboden. De bloedsomloop in benen en voeten kan verminderen of uitvallen. De voeten van stand kunnen veranderen.

De diabetespatiënt gaat naar een pedicure wanneer men kloven, eelt, likdoorn, blaren, wondjes of verkleuringen heeft. Dit mag men NOOIT zelf behandelen. Een zeer regelmatig bezoek aan de pedicure wordt in deze gevallen zeker aanbevolen.

Ook wanneer er geen voetklachten zijn, is het raadzaam toch enkele malen per jaar voor een controlebehandeling naar een ProVoet pedicure te gaan met de aantekening “diabetische voet”. Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijkste taken van de pedicure.

Algemene adviezen

– Controleer dagelijks uw voeten op eventuele wondjes of huidbeschadigingen.
– Wandel en fiets regelmatig. Dit bevordert de bloeddoorstroming.